Büromuz başta ticaret hukuku, ceza hukuku, iş hukuku, icra ve iflas hukuku olmak üzere hukukun çeşitli alanlarında akademik açıdan güçlü ve deneyimli hukukçu ekibiyle avukatlık, hukuki danışmanlık ve arabuluculuk hizmeti sunmaktadır.

ERSUZ - CABBARA HUKUK

Yabancıların Türkiye' de Evliliği

Türkiye' de herhangi bir İkamet İzni, Çalışma İzni olmasa dahi yabancılar ülkemizde evlenebilir. Evlenecek eşlerden birinin Türk Vatandaşı birinin Yabancı Ülke vatandaşı olabileceği gibi eşlerin her ikisi de Yabancı Ülke vatandaşı olabilir. Her iki tarafın da Yabancı Ülke vatandaşı olması Türkiye' de evliliğe engel değildir.

 

Eşlerden Yabancı Ülke vatandaşı olan/olanlardan Türkiye' de evlenmeleri için bazı ek belgeler istenmektedir. Bu belgeler; Bekarlık Belgesi, Doğum Belgesi ve Pasaporttur. Fakat bu belgelerin tercümelerinin yapılması, Noterde onaylattırılması evliliğe başvuru için kesin şartlar arasındadır. Bu belgeler Yabancı Ülke vatandaşı başvurucuların, Türkiye' deki vatandaşlıklarının bulunduğu Konsolosluklardan alınabileceği gibi, direkt olarak kendi ülkelerinden de alınabilmektedir.

 

Fakat nereden alınırsa alınsın bu belgelerin ülkemizde geçerli ve evliliğe başvuruya uygun sayılabilmesi için onaylattırılmaları gerekmektedir. Bu onay işlemi;  5 Kasım 1961 Tarihli Yabancı Resmî Belgelerin Tasdikten Muaf Tutulmasına Dair Sözleşme (APOSTİL) (Convention Abolishing the Requirement of Legalisation for Foreign Public Documents) ‘ ye taraf ülkeler açısından APOSTİL' dir. Apostil, bir belgenin geçerliliğinin onaylanması ve Sözleşmeye taraf ülkelerde de ayrıca bir onaya ihtiyaç kalmadan geçerli kabul edilmesi için yapılan bir tasdik işlemidir. Sözleşmeye taraf ülkelerden herhangi birinde yapılmış olan Apostil, taraf tüm ülkelerde de geçerli ve doğruluğu tasdik edilmiş sayılacaktır.

 

Evliliğe başvuru sırasında Yabancı Ülke vatandaşlarından istenen bu belgelerin Apostil edilmiş asıllarının Türkçe' ye tercüme edilmesi ve notere onaylattırılması gerekmektedir. Tüm bu işlemler sonrasında evliliğe başvuru yapılabilmektedir.

 

Evlilik gerçekleştirildikten sonra, Yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye' de yapmış oldukları evlilikleri kendi ülkelerine bildirmeleri gerekmektedir.  Bu bildirim için çok dilli Formül-B belgesi alınması gerekmektedir. Bu belgenin alınabilmesi için Yabancı Ülke vatandaşı eş/eşlerin Türkiye' de bulunma zorunlulukları bulunmamaktadır. Vekaletname verilmiş avukat aracılığıyla da Formül-B belgesi alınabilir ve Apostil işlemi yapılabilir. Bu işlemleri sonrası avukat, eşlerin evliliğini, Sözleşmeye taraf Yabancı ülkelere bildirebilir.

 

Sözleşmeye İlgili Linkten Ulaşabilirsiniz: 

https://diabgm.adalet.gov.tr/arsiv/sozlesmeler/coktaraflisoz/lahey/turkce_lah12.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------